De verlaging van het dividend is volgens KPN ingegeven door het onzekere economische klimaat en een relatief hoge schuldenlast. Maar mogelijk is dit ook het eerste teken van invloed van het Mexicaanse América Móvil, dat vorige maand een belang van 28 procent in KPN verwierf.

Volgens topman Eelco Blok werd het besluit zelfstandig door het KPN-bestuur genomen. ,,We communiceren met América Móvil net als met onze andere aandeelhouders.”

Kritiek

KPN voerde onder de vorige topman Ad Scheepbouwer het dividend steeds verder op, maar kreeg de afgelopen tijd steeds meer kritiek op zijn dividendbeleid omdat investeringen hierdoor achterliepen. Ook waarschuwden kredietbeoordelaars KPN voor een mogelijk lagere beoordeling als de Nederlandse markt bleef verslechteren.

KPN verzette zich in eerste instantie fel tegen het ,,ongevraagde” bod van América Móvil, dat naar eigen zeggen via onder meer KPN voet aan de grond wil krijgen in Europa. Dinsdag liet KPN weten een constructieve dialoog te houden met het concern van de rijkste man ter wereld, Carlos Slim. ,,We zoeken grondig naar de potentiële mogelijkheid tot samenwerking”, zei Blok.

Samenwerking

Zo wordt naar samenwerking gekeken op het gebied van gezamenlijke inkoop, afhandeling van telefoon- en dataverkeer en het bedienen van grootzakelijke klanten die zowel activiteiten in Europa als Zuid-Amerika hebben, vertelde Blok.

In het tweede kwartaal daalden de opbrengsten van KPN met 3,7 procent op jaarbasis tot 3,2 miljard euro. De omzetdaling is, net als in voorgaande kwartalen, afkomstig van de Nederlandse activiteiten. De nettowinst daalde met bijna een kwart tot 315 miljoen euro. De winstgevendheid staat onder druk vanwege versnelde investeringen van KPN om de Nederlandse activiteiten te versterken.

Verwachtingen

Het concern handhaafde zijn verwachtingen over 2012 van onder meer een ebitda-resultaat van tussen de 4,7 en 4,9 miljard euro.

KPN is in juli gestart met het verkoopproces van het Belgische onderdeel Base. Eerder voerde het concern gesprekken over de eventuele verkoop van het Duitse onderdeel E-Plus, maar die zijn op niets uitgelopen. ,,Als er weer een potentiële koper komt voor E-Plus en de prijs is goed, dan zullen we er naar kijken'', zei de topman.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl